Sommar på museerna

20 juni 2019 15:06

 

I sommar är det högsäsong på våra museer. Nedan finns en del av allt det som finns att ta del av under sommaren. 

Marinmuseum

1 juli – 11 augusti har Marinmuseum ett program för både små och stora äventyrare som får lära sig mer om svenska marinens historia och livet ombord på både ubåtar och skepp. Det ges guidade visningar på museifartygen och i utställningarna varje dag, till och med 11 augusti. Det går också att gå ombord ubåten Neptun, utforska Vraktunneln och lära sig knopslagning och pyssla i Sjömansverkstan.

I Slup- och barkasskjulet byggs, underhålls och förvaras barkar, slupar, jollar och andra båtar. Här visas utställningen "Marinens mindre båtar".

Marinmuseum har också ett antal programpunkter vissa dagar under sommaren: Segeltur med bark, visning ombord på robotbåten Västervik och skeppsgosseskola på Jarramas där barnen får lära sig att svabba däck, smaka på skeppsmat och hantera tågvirke.

Sjöhistoriska museet

Sjöhistoriska museet har guidade visningar av museet och museifartygen dagligen hela sommaren. Familjevisningar av den populära utställningen Resenärerna och nya lekrummet Blubb är redo för dagar med museiväder. Seglarskolan hålls på Djurgårdsbrunnsviken utanför museet t o m vecka 32. Därefter flyttar den till Botkyrka för en avslutande vecka med prova på-seglingar vid Fittjabadet.

Museifartygen Sankt Erik och Finngrundet på Galärvarvet har öppet dagligen klockan 11-18. Piren vid Vasamuseet gästas dessutom av andra historiska fartyg. Den 31 augusti är det drop in-vigsel ombord. Den 28 september firar vi Skeppskattens dag på Sankt Erik med fototävling (som pågår under sommaren) och utställning.

Vasamuseet

På Vasamuseet ges olika visningar och visas filmer. 

Fredagen den 28 juni är det invigning av en gratisfärja till Djurgården som Vasamuseet är med och finansierar. Färjan ska trafikera vattnet mellan Nybroplan och Djurgården under en månad sommaren 2019. Det är ett samarbete med Strömma, Gröna Lund, Liljevalchs, Pop House/Abba the museum, Skansen samt KDI (Kungliga Djurgårdens Intressenter), och KDF (Kungliga Djurgårdens Förvaltning). Anledningen är att göra det lättare för våra besökare att ta sig till Djurgården under högsäsong. Dessutom är det en del i visionen om ett bilfritt Djurgården. Gratisfärjan kommer att gå mellan Nybroplan och Allmänna Gränd på Djurgården från 10.00 till 16.00, med avgång varje kvart från respektive brygga under 30 dagar, från 28 juni till den 28 juli. 

Nytt familjespår till Vasamuseet är på gång. Det översätts just nu och trycks i slutet av juni. Kommer att finnas på svenska, engelska, franska, tyska, spanska, finska och ryska.

Järnvägsmuseet

I Tåghallen, Järnvägsmuseets fordonsmagasin, förvaras en stor del av det rullande kulturarvet från järnvägen. Under hela augusti månad hålls Tåghallen öppen för gäster klockan 12.00 – 16.00. Bästa sättet att ta sig dit är med museets tåg från Gävle central som går i pendel. Den valda perioden för öppethållande gör att såväl turister som skolor har möjlighet att besöka den tillfälliga arenan i Gävle. Den 31 augusti håller museichef Robert Sjöö en visning av Tåghallen vid två tillfällen under dagen.

Några av sommarens och höstens tågresor:

  • Classic Car Week (1 augusti)
  • Ullaredsexpressen (20-21 september)
  • Höstångan (12-13 oktober)
  • Spöktåg till Halloween på Furuvik: 26–27 oktober samt 30 oktober – 3 november

  • Om tågresorna (Järnvägsmuseets webbplats)